Utvecklingsprojekt
Pågående
Validering av databasen
Kontroll av inmatade audiogramdata
2018 inleddes en omfattande validering av databasen. Inledningsvis kontrollerades avvikande inmatade hörseldata mot originalaudiogram. Ett antal felaktigheter kunde påvisas. Framför allt handlade det om förväxlingar av opererad sida och missuppfattningar om hur avsaknad av värden ska registreras. Varningar vid inmatning infördes 2020-10-01. Årliga logiska kontroller av inmatade audiogramdata genomförs, senast 2023 för nytillkomna registreringar.
Under slutet av 2019 pågick ett valideringsarbete i form av slumpmässig kontroll av audiogramdata vid var tionde operation som har operations- och uppföljningsenkät inmatad.
Resultatet av dessa två valideringar och planering för framtida valideringar finns publicerat på delregistrets hemsida till höger.
Höjning av uppföljningsgraden
Uppföljningsgraden för hela registret 2013–2017 har förbättrats med 10 %. Det har skett genom att registret har kontaktat varje verksamhet med listor på de operationer där uppföljning inte blivit inmatad. Uppföljningsgraden ligger nu på närmare 90 %. Bortfallsanalys på resterande ej uppföljda operationer har också kunnat genomföras. Årliga kontroller av att uppföljning blir inregistrerad genomförs, senast under våren 2024.
Höjning av täckningsgraden
Det pågick under slutet av 2019 och början av 2020 ett arbete för att förmå verksamheterna att efterregistrera de operationer som inte blivit inlagda i registret under perioden 2013–2018. Syftet var att höja den nationella täckningsgraden från cirka 85 % till närmare 100 %. Detta är viktigt då flera verksamheter har otillfredsställande lokal täckningsgrad. Detta arbete pågår kontinuerligt och årligen efter att täckningsgradsbestämningarna gjorts för föregående år dels genom insamlad statistik via Svensk Öronkirurgisk Förening (i april) och via Socialstyrelsens patientdataregister (september).
Huvudansvariga: Lars Lundman och Andreas Björsne
Senast uppdaterat 24-03-26
Analys av bortfall av PROM
I detta projekt ska en bortfallsanalys av PROM-enkäten göras. Frågeställningar är bland annat om gruppen som inte svarar skiljer sig i något avseende från den som svarar och om det finns olikheter i svarsfrekvens beroende på vilken klinik som opererat eller på vilket sätt PROM-enkäten skickats till patienten.
Huvudansvarig har ännu inte utsetts.
Oförändrad eller sämre hörsel efter otoskleroskirurgi
Projektets syfte är att identifiera och utvärdera otoskleroskirurgi som resulterat i ett oförändrat eller försämrat hörselresultat. Genom att studera registerdata och patientjournaler vill man identifiera prediktiva faktorer som kan användas för att minska risken för komplikationer och utebliven hörselförbättring.
F.n. pågår analys av insamlade journaldata från selekterade operationer ur registret. Resultat kommer troligen att kunna presenteras under slutet av 2024.
Huvudansvariga: Ulrica Thunberg
Senast uppdaterat 24-03-27
Analys av fritextsvar i patientenkäten 1 år postoperativt
Arbete är påbörjat 2023 för att strukturerat analysera de cirka 450 fritextsvar där patienten har svarat ja på frågan "Har du bestående besvär nuförtiden som du sätter i samband med operationen? Resultatet avses att publiceras under 2025.
Ansvarig: Lars Lundman
24-03-27
Förbättring av det peroperativ operationsformuläret och återbesöksformuläret
Efter analys av svarskvaliteten avseende frågor som främst rör preoperativ hörapparatanvändning och tinnitus preoperativt kommer dessa frågor att tas bort under hösten 2024. Validiteten på svaren är alltför låg.
Frågorna om operationen är genomförd i lokalanestesi eller narkos samt dagkirurgi eller slutenvård kommer också att tas bort eftersom utvecklingen sedan 2013 visar att operationerna numera till närmare 100% görs i narkos och i dagkirurgi.
I återbesöksenkäten kommer frågor avseende postoperativ tinnitus, yrsel och smakpåverkan att tas bort av samma skäl som ovan.
Smärre förtydliganden kommer också att göras i båda enkäterna.
24-03-27
Förändring av patientenkäten 1 år efter operationen
Enkäten kommer att utökas med det på svenska validerade frågeformuläret IOP-OP i syfte att stärka forskningsmöjligheterna på registret. Frågor avseende hörapparatanvändning och tinnitus läggs till i syfte att kartlägga situationen preoperativt. Förändring kommer att ske under hösten 2024. De flesta patienter besvarar i dagsläget patientenkäten via 1177. De enheter som använder pappersenkäter kommer att behöva uppdatera dessa. Mer information kommer under hösten 2024.
Ansvarig: Lars Lundman
24-03-27
Avslutade
Anslutning till Vården i siffror
Ett arbete har under 2019 inletts för att ansluta registret till Vården i siffror (VIS), en plattform som drivs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Syftet är att öka den publika tillgängligheten för registrets data och att höja certifieringsnivån för registret. Preliminärt kommer följande tre indikatorer att presenteras på VIS:
- Täckningsgrad
- Andel med uppmätt hörselförbättring ett år efter operation
- Andel med upplevd hörselförbättring ett år efter operation
Implementering skedde under slutet av 2020.
Huvudansvarig: Lars Lundman
Senast uppdaterad 21-02-25
Undersökning av regionala skillnader i operationsfrekvens
Projektet syftade till att undersöka om registerdata kunde förklara de stora skillnader som ses i landet avseende antal otosklerosoperationer.
Sammanfattning:
Registret för otoskleroskirurgi har uppmärksammat att det föreligger stora skillnader mellan landets regioner avseende antal utförda otosklerosoperationer. Data från Socialstyrelsens patientregister visar att frekvensen otosklerosoperationer i regionerna varierade mellan 1,7 och 7,9 operationer per 100 000 invånare. Vissa regioner med hög operationsfrekvens opererar en något större andel patienter med ensidig eller lätt hörselnedsättning. Med några få undantag har preoperativ hörselnivå, ålder och kön samt hörapparatutprovning preoperativt inte kunnat korreleras till operationsfrekvensen i respektive region. Givet att det inte är några betydande skillnader i prevalens för otosklerossjukdomen mellan regionerna, bör ÖNH- och hörselvården i de regioner som har låg operationsfrekvens i högre utsträckning uppmärksamma patienter med misstänkt otoskleros och remittera dessa för bedömning av otoskleroskirurg.
Huvudansvariga: Ylva Dahlin-Redfors och Lars Lundman
Senast uppdaterat 2023-03-08
Stora skillnader i antal otosklerosoperationer mellan landets regioner. Lundman L m fl. Svensk ÖNH-tidskrift 2022;30(nr 3);24-29.
Förbättring av den peroperativa enkäten och återbesöksenkäten
Projektet avslutades 2020-10-01 i och med att förändringar i enkäterna infördes. Projektet har pågått under cirka ett år. Det har funnits ett behov av att öka säkerheten vid inmatning av hörseldata, öka informationsmängden vid operationer som avbrutits och vid reoperationer samt öka informationsmängden vid peroperativa komplikationer samt avvikande peroperativa fynd.
Arbetet har skett i samarbete med Registercentrum och förankrats hos de öronkirurger som utför otosklerosoperationer.
Följande förändringar har införts:
- Ett antal varningar har skapats för att minska risken för sidoförväxling, förväxling av ben- och luftledning och inmatning av orimliga hörtrösklar.
- Pre- och postoperativ talaudiometri.
- Detaljerad beskrivning av orsaken till avbruten operation.
- Detaljerad och systematiserad beskrivning av reoperationer.
- Detaljerad och systematiserad beskrivning av avvikande fynd.
- Fritextfält för övrig information.
Pappersenkäten för den peroperativa registreringen har tagits bort, vilket innebär att opererande kirurg lägger in data direkt i webbformuläret. Syftet med detta är att möjliggöra införande av underrubriker i en trädstruktur som fäller ut sig beroende på hur frågor besvaras. Det möjliggör också för registret att genomföra korrigeringar i inmatningsformuläret utan att behöva ändra i ett pappersformulär som sedan måste ändras på respektive klinik.
2020-11-10
Ansvarig: Lars Lundman
Validering av de hörselspecifika frågeformulären SSQ och IOI
Studien syftar till att validera de två hörselspecifika frågeformulären SSQ (Speech, Spatial and Qualities of Sounds) och IOI-OP (International Outcome Inventory – Operation) för utvärdering av patientens egen upplevelse gällande hörselförbättring, nytta och hörselinterventionens påverkan på patientens hälsorelaterade livskvalitet.
Projektet är avslutat och IOP-OP kommer under hösten 2024 att implementeras i registrets patientenkät 1 år postoperativt.
Huvudansvariga: Caterina Finizia, Ylva Dahlin Redfors
24-03-27
Analys av resultat efter re-operationer för otoskleros
Re-operationer utgör cirka 1/10 av alla otosklerosoperationer. Registret har tidigare publicerat en studie på det ”gamla” otosklerosregistret som beskriver resultat av re-operationer under en dryg 10-årsperiod (2003–2013).
Studie som avsåg att analysera re-operationer i den nya databasen (från 2013 och framåt) har publicerats.
Are there differences in revision stapes surgery outcomes between university and county clinics? A study from the quality register for otosclerosis surgery in Sweden. Pauli N, Finizia C, Lundman L, Björsne A, Dahlin-Redfors Y. Eur Arch Otorhinolaryngol. Published online 2022 Nov 11
Ansvarig: Nina Pauli
Uppdaterad: 2023-03-08
Om registret